sâmbătă, 24 septembrie 2011

Introducere în limbajul Pascal

       Limbajul Pascal
  Acesta este un limbaj de nivel înalt creeat in 1979 de către Niklas Wirth.Este un limbaj uşor de folosit care abordează stilul structurat,generând programe fiabile şi uşor de înţeles.Din aceste motive este utilizat şi astăzi având un pronunţat caracter didactic.El foloseşte instrucţiuni descrise de cuvinte în limba engleză.Un algoritm transpus în termenii unui limbaj de programare reprezintă un program.Forma generală a unui program în Pascal este următoarea:
   program  nume_program;
   uses   modul1,modul2,…….;
   label   etic1,etic2,……;
   type   nume_ tip_nou_1=tip1;
           nume_tip_nou_2=tip2;
           nume_tip_nou_n=tip n;
   const   const1=val1; const2=val2;……
   var  v11,v12,…..,v1n:tip 1;
        v21,v22,…..,v2m:tip 2;
        …………………………..
        Vp1,vp2,…..,vpq:tip p;
    procedure   nume_procedură(listă parametrii formali)

[Declaraţii]
  begin
     [Instrucţiuni]
  end.

 function  nume_funcţie(listă parametrii formali)
[Declaraţii]
  begin
     [Instrucţiuni]
  end.


program  nume_program -  acesta reprezintă secţiunea de antet a unui program.Cuvântul          program specifică faptul că începe un program în Pascal,iar nume_program reprezintă numele programului dat de programator.Acest nume trebuie să fie sugestiv.


uses   modul1,modul2,…….; - prin această instrucţiune se specifică programului să includă în structura sa anumite module de program realizate anterior.


label   etic1,etic2,……; - instrucţiune care defineşte nişte etichete.Acestea sunt cuvinte ce pot fi plasate în diverse zone din program la care se poate face referire ulterior.


type - în această secţiune se declară noi tipuri de date(tip_nou_1, tip_nou_2,….;)pe baza tipurilor de date standard(tip1, tip2,….;)


const - cuvânt cheie care marchează secţiunea de declarare a unor constante.Ex: const pi=3,14;
var - secţiune de declarare a variabilelor ce urmează a fi folosite de către program.Aici se pot declara variabilele ca fiind de tipuri standard sau tipuri declarate de utilizator.


procedure - procedura este un subprogram menit să rezolve o problemă parţială.Ea poate efectua calcule şi diverse acţiuni(afişare,citire,…).


function – funcţia este tot un subprogram ce poate rezolva o problemă parţială,dar faţă de procedură ea trebuie să returneze la sfârşit un rezultat.


begin,instrucţiuni,end – această secţiune reprezintă corpul programului propriu-zis.Începe cu cuvântul-cheie begin şi se termină cu end urmat de punct.Obs:cuvintele begin şi end mai pot fi folosite şi pentru a grupa instrucţiuni.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu